Antalya’da revizyon rinoplasti ameliyatı, bir önceki burun estetiği ameliyatında istenmeyen sonuçlar oluşması durumunda yapılır. İlk burun estetiği ameliyatının estetik veya fonksiyonel olarak beklenen sonucu vermemesi halinde bu sorunları ortadan kaldırmak için ikinci bir ameliyat gereklidir. Revizyon rinoplasti ameliyatına aynı zamanda sekonder rinoplasti denebilir. Ancak terminolojide ikisi arasında bazı farklılıklar vardır. Revizyon rinoplasti Antalya merkezli olarak hizmet veren kliniğimizde deneyimli uzmanlar tarafından hızlı bir şekilde yapılabilir.
Revizyon Rinoplasti Nedir?
Revizyon rinoplasti burun ameliyatı, bazen hastada olumlu sonuçlar vermediğinde yapılan bir düzeltme tekniğidir. Eğer cerrah kendi yaptığı bir burun estetiği ameliyatında istenen sonuçlara ulaşamamışsa, bu sonuçları düzeltmek için revizyon rinoplasti ameliyatına başvurabilir. Öte yandan başka bir cerrah tarafından yapılan hatalı burun ameliyatını düzeltme operasyonlarına ise sekonder rinoplasti denir. Burun estetiğinde zaman zaman gündeme gelen revizyon rinoplasti en basit tanımıyla hastanın ilk ameliyatta istediği sonuçlara ulaşamaması durumunda yapılan ikinci düzeltme ameliyatıdır.
Ne yazık ki rinoplasti ameliyatı her zaman istenen sonucu vermeyebilir. Burun ucu sarkması, genişlemesi, düşük veya sarkık burun gibi sıkıntılar görülebilir. Burun deliklerinin asimetrik veya geniş olması da rinoplasti ameliyatının yeniden düzeltilmesini gerektirebilir. Nefes alma güçlüğü çeken hastaların fonksiyonel olarak iyileşmesi için revizyon rinoplasti yaptırılabilir. Bunun gibi pek çok farklı unsura bakıldığında eğer hasta veya doktor burun estetiği ameliyatının sonuçlarından memnun değilse revizyon rinoplasti uygulanmalıdır.
Rinoplasti Ameliyatının Başarısız Olma Nedenleri
Başarısız burun estetiği ameliyatı sonucunda oluşan görünümü düzeltmek amaçlı revizyon rinoplasti ameliyatı tercih edilir. Burunda kıkırdak kemerin yetersiz alınması sonucu papağan burun adı verilen durum yaşandığında da revizyon rinoplasti ameliyatı yapılmalıdır. Burun estetiği ameliyatı olan kişilerde şu tür durumlarla karşılaşılması halinde revizyon rinoplasti gerekli hale gelir:
- Burun estetiği yapan doktorun deneyimsiz olması
- Hastanın gerçekçi olmayan beklentileri
- Cerrahın aşırı değişim hedeflemesi
- İyileşme sürecinin kötü geçmesi
- Skar dokusu nedeniyle burundan rahat nefes alamama problemi
- Ameliyat sonrası nazal travma oluşumu
Başarısız rinoplasti ameliyatı hastanın özgüvenini zedeleyeceği gibi sosyal ortamlardan kaçmasına neden olabilir. Burun estetiği ameliyatında istediği sonuçlara ulaşamayan hastalar genellikle bu durumdan mutsuz olduğu için ikinci bir düzeltme ameliyatına ihtiyaç duyabilir. Bu tür durumlarda hasta – uzman doktor iletişiminin en iyi şekilde sağlanmış olmasına dikkat edilmeli ve gerektiğinde hastanın taleplerine göre revizyon yapılmalıdır.
Revizyon Rinoplasti Neden Yapılır?
Revizyon rinoplasti ameliyatı primer yani ilk ameliyat sonrasında hedeflenen estetik görünüme ulaşılmadığında gerçekleşir. Estetik ve fonksiyonel bozukluklar ikinci bir burun estetiği ameliyatı yapılmasına neden olabilir. Bazı rinoplasti ameliyatlarında minör ve majör revizyon gerekli olabilir. Minör revizyon durumunda ilk ameliyatın sonuçları kabul edilebilir düzeydedir ve sadece birkaç küçük müdahale yapılması talep edilebilir. Hasta mevcut burnundan ve genel görünümünden memnundur ancak küçük düzeltmeler isteyebilir.
Öte yandan revizyon rinoplasti uygulamalarında majör değişiklik ve düzeltmeler de gündeme gelebilir. Primer burun estetiği ameliyatından sonra hastanın burnunda belirgin bir şekil bozukluğu varsa majör revizyon gerekli olur. Çünkü başarısız sonuçlanan burun estetiği ameliyatları hastanın özgüvenini zedeleyebilir. Hasta genellikle revizyon rinoplasti ameliyatından korksa da mevcut burnundan mutsuz olduğu için bir kez daha bıçak altına yatması gerekebilir.
Revizyon Rinoplasti Ne Zaman Yapılır?
İkincil burun estetiği ameliyatı olarak da bilinen revizyon rinoplasti yapma zamanı için belirli bir süre geçmesi gerekir. Uzman hekimlerimize göre ilk burun ameliyatının üzerinden en az 1 yıl geçtikten sonra revizyon rinoplasti uygulanabilir. Bu süre burun ameliyatı sonrası burun yapısının doğal halini alması için önemlidir. Eğer çok daha kısa sürede revizyon rinoplasti ameliyatına başlanırsa hatalı sonuçları düzeltme oranı azalır. Revizyon rinoplasti yaptırmadan önce göz önünde bulundurulması gereken bazı kriterler vardır.
Revizyon Rinoplasti Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
Revizyon rinoplasti ameliyatı öncesi hastanın detaylı olarak fizik muayeneden geçmesi şarttır. Ayrıca rinoplasti sonrasında istenen görünüme ulaşmak için detaylı bir planlama ve iyi bir araç kullanılmalıdır. Ameliyat sırasında titiz ve sabırlı çalışılması önemlidir. Yanlış kesi atılması durumunda veya kıkırdakların aşırı çıkarılması kötü sonuçları doğurabilir. Doktorun rinoplasti ameliyatını bitirme konusunda sabırsız davranmaması ve hastanın da aceleci olmaması önemlidir. Cerrah içine sinmediği durumlarda gerekirse ameliyatı başa almalı ve gerekli düzeltmeyi yapmadan sürece devam etmemelidir.
Revizyon Rinoplasti Ameliyatında Uzman Hekimin Önemi
Revizyon rinoplasti ameliyatı doktoru seçerken de dikkatli olunması gerekir. Burun estetiği ameliyatında en iyi sonuçlara ulaşabilmek için en az 5-7 yıllık bir deneyime ihtiyaç vardır. KBB ve Plastik cerrahların belirttiğine göre rinoplasti ameliyatı estetik operasyonlar içinde en zorlar arasında gösterilir.
Sadece yetenekli bir cerrah olmak rinoplasti ameliyatının başarılı sonuçlanması için yeterli olmayabilir. Bu yüzden sanatsal yönü gelişmiş, sabırlı, titiz çalışan ve dokulara nazik müdahaleler yapan bir doktordan destek alınmalıdır. Doktorun, rinoplasti ameliyatı sonrasında burun yapısını önceden 3 boyutlu düşünerek zihninde şekillendirebilmesi önemlidir. Aynı zamanda rinoplasti ameliyatlarında mutlaka teknolojik donanımı tam olan klinikler tercih edilmelidir.
Revizyon Rinoplasti Öncesinde Estetik Değerlendirme
Revizyon rinoplasti ameliyatında estetik inceleme başarılı bir cerrahi süreç için kritik önem taşır. Cilt yapısı incelenirken burada dikkat edilmesi gereken bazı kriterler vardır. Hastanın primer rinoplasti ameliyatından sonra şikayetçi olduğu yapıyı incelerken şu hususları göz önünde bulundurmakta fayda vardır:
- Cilt altı dokunun kalınlığı
- Cilt altı dokunun kalitesi ve bütünlüğü
- Cilt altındaki dokunun hareketliliği ve burun yapılarıyla ilişkisi
- Az rezeksiyon, aşırı rezeksiyon veya aşırı rezeksiyon tespiti
- Burun sırtında osteotomiler ve pozisyonları
- Burun yapısının düz, bükülmüş, geniş veya dar olması
- Burun orta çatında ters V deformitesi
- Orta çatı darlığı olup olmadığı
- Kıkırdak profilde düzensizlik veya eğrilik
Burun yapısında bu tip değerlendirmeler yapmadan revizyon rinoplasti ameliyatına geçilmemesi gerekir. Dolayısıyla kapsamlı bir fiziki muayene ve teknolojik ekipmanların kullanımı şarttır. Revizyon rinoplasti ameliyatında mutlaka alanında uzman ve deneyimli estetik cerrahlar tercih edilmelidir.
Revizyon Rinoplasti Öncesinde Fonksiyonel Değerlendirme
Revizyon rinoplasti ameliyatı öncesinde fonksiyonel inceleme yaparken de bazı hususlar öne çıkar. Burun estetiği ameliyatları sadece estetik açıdan değil fonksiyonel açıdan da gözden geçirilmelidir. Çünkü bazı durumlarda hastalar rinoplasti ameliyatının sonuçlarından görünüş itibarıyla çok memnun olduklarını belirtseler de fonksiyonel problemler yaşayabilirler. Örneğin burundan nefes almada güçlük çekmesine neden olabilecek yapısal bozukluklar mutlaka dikkate alınmalıdır:
- Statik ve dinamik valv kollapsı
- Burun valfinde daralma
- Durun yan duvarı darlığı
- Nefes alırken burun kanatlarında çökme
- Kronik sinüzit ve nazal polip gibi hastalık belirtileri
Revizyon Rinoplasti Nasıl Yapılır?
Revizyon rinoplasti ameliyatı yapılışı tıpkı primer ameliyat gibi açık veya kapalı teknikler kullanılarak yapılabilir. Açık veya kapalı rinoplasti ameliyatı burun kıkırdak ve kemik yapılarına ulaşmak için uygulanan yöntemleri içerir. Açık yaklaşımda burun deliklerini birbirinden ayıran yapı üzerine ters V şeklinde yapılan küçük bir kesi sonrası cilt kaldırılır. Bu sayede burun kıkırdak ve kemik yapılarına müdahale etme imkanı oluşur. Ameliyat sonrasında ciltteki kesi dikilerek kapatılır. Belirli bir süre iyileşme aşamasından sonra burundaki ufak kesi dışarıdan bakıldığında fark edilmez fakat çok yakından bakılırsa görülebilir.
Revizyon rinoplasti ameliyatında kapalı burun estetiği yöntemleri uygulanacaksa tüm kesiler burun içinden yapılır. Bu sayede operasyon sonrasında dışarıdan görülebilecek bir kesi izi oluşmaz. Kapalı rinoplasti yaklaşımının açık rinoplasti yönteminden daha iyi veya etkili olduğuna dair bir kural yoktur. Bu noktada belirleyici olan buruna yapılacak müdahaleler için en doğru yöntemi seçmektir. Kapalı rinoplasti ameliyatının sağladığı en önemli avantaj burun ucu destek mekanizmalarını bozmadığı ve daha az travmatik olduğu için iyileşmenin kısa sürmesidir.
Kimler Revizyon Rinoplasti Ameliyatı Olabilir?
Revizyon rinoplasti ameliyatı olanlar, primer burun estetiği ameliyatı olup da meydana gelen sonuçtan memnun olmayan kişilerdir. Öncelikle rinoplasti ameliyatında hedeflenen sonuçlara ulaşılmaması halinde bazı estetik veya fonksiyonel beklentiler karşılanmamış olabilir. Hasta burun yapısından memnun kalmadığında veya burundan rahat nefes alamadığında revizyon rinoplasti talep edebilir. Eğer revizyon rinoplasti ameliyatında burnun tüm kıkırdak, kemik ve benzeri iç yapılarına ulaşılması gerekiyorsa açık burun estetiği ameliyatı uygulanır. Ancak genellikle ufak düzeltmeler gerektiren revizyon rinoplasti ameliyatında kapalı yöntemler uygulanarak kısa sürede istenen sonuca ulaşmak mümkündür.
Revizyon Rinoplastinin Farkları Nelerdir?
Revizyon rinoplasti ameliyatının farkı primer cerrahiye göre bazı noktalarda ayrışır. İlk ameliyat sonrası burun doku planları daralmış, kıkırdak veya kemik dokuları asimetrik şekilde çıkarılmış hale gelebilir. Bu durum ameliyat sırasında burun dokularına daha nazik çalışmayı önemli kılar. Deri ve yumuşak dokunun yapısı revizyon rinoplasti ameliyatlarında çok önemlidir. Çoğu zaman ciltte bir skar dokusu meydana gelebilir. Aynı zamanda revizyon rinoplasti ameliyatında enfeksiyona bağlı sıkıntılar da görülebilir. Bu nedenle revizyon rinoplasti talebinde mutlaka alanında uzman doktorlardan destek alınması tavsiye edilir.
Revizyon Rinoplastide Greft Nedir?
Revizyon rinoplasti ameliyatında greft majör değişiklikler için gereklidir. Ortalama 30 dakika ile 4 saat arası değişen majör revizyon rinoplasti ameliyatlarında greft dokusuna ihtiyaç duyulabilir. Daha önce primer burun estetiği ameliyatı yapıldığı için burun septum kıkırdağı kullanılmış veya yetersiz kalabilir. Bu durumda kulaktan veya ihtiyaca bağlı olarak kaburgadan kıkırdak dokusu almak gerekebilir. Bu tür durumlarda revizyon rinoplasti ameliyatında greft alınacağı için uygulama süresi daha uzun olur. Ancak rinoplasti ameliyatının estetik ve fonksiyonel sonuçlarına ulaşabilmek için ameliyatın süresine değil neticesine bakılmalıdır.
Revizyon Rinoplasti Ameliyatında Acı Hissedilir Mi?
Revizyon rinoplasti acı ve ağrı hissetmeden tamamlanan burun estetiği ameliyatıdır. Tıpkı ilk operasyonda olduğu gibi hastaya genel anestezi uygulanarak yapılır. Revizyon rinoplasti uygulaması, bir veya daha fazla sayıda burun ameliyatı olan kişilerin burun şeklinin istenen biçimde olmadığı durumlarda tercih edilir.
Ayrıca revizyon rinoplasti, buruna dışarıdan darbe geldiğinde şekil bozukluğu oluşursa uygulanabilir. Revizyon rinoplasti ameliyatı tamamen genel anestezi altında olduğundan hastalar uygulama sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissetmezler. Revizyon rinoplasti ameliyatı sonrasında oluşması beklenen ağrının rahatsız edici düzeyde olmadığı bilinmelidir.
Revizyon Rinoplasti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Revizyon rinoplasti ameliyatının süresi hastanın taleplerine ve doktorun yapacağı düzeltmenin kapsamına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Revizyon rinoplasti uygulaması eğer ufak düzeltmeler için yapılacaksa, kapalı burun estetiği yöntemi tercih edilir. Bu yöntemde burun doku, kemik ve kıkırdaklarında ciddi bir düzeltme yapmaya gerek kalmadan ufak müdahaleler yapılabilir. Böylelikle 30 dakika içinde revizyon rinoplasti sonuçlanır. Öte yandan majör revizyon rinoplasti uygulamasında ameliyat süresi 4 saate kadar çıkabilir. Revizyon rinoplasti Antalya operasyonu sonrasında hastaya yaklaşık 10 güne kadar istirahat verilir.